11.05.2021

eQ Pienyhtiöt - Kesää kohti, rokotus kerrallaan

eQ pienyhtiöt

Olemme eläneet viimeisen reilun vuoden aikana mielenkiintoisia, vaikkakin rankkoja aikoja. Muutos ”normaalista” elämästä ”korona-aikaan” on ollut suuri. Liikkumisen, kaupan ja hallinnon erikoistilanteet ovat seuranneet toisiaan ja maailma näyttää tänä keväänä monelta osin hyvin erilaiselta kuin kaksi vuotta sitten. Globaalin pandemian vuoksi sekä ihmisten että yritysten on pitänyt sopeutua aivan uudenlaisiin olosuhteisiin.

Voimakkaassa muutoksessa on ollut myös mahdollisuuden siemen. Kaupan, liikkumisen ja kuluttamisen muovautuminen uusille urille on pakottanut yritykset muuttamaan toimintatapojaan vauhdilla. Muutoksessa vahvoilla ovat olleet yritykset, jotka ovat jo valmiiksi asemoituneet joko voittaville ja toimipaikasta riippumattomille toimialoille, ja yritykset, jotka ovat alansa johtavina toimijoina onnistuneet kriisiajan turvin edelleen vahvistamaan asemaansa heikompien kilpailijoiden kipuillessa selviytymisensä puolesta.

Muuttuvan maailman mahdollisuudet

Muun muassa yllä mainituista teemoista olemme ammentaneet ideoita myös eQ:n Pienyhtiörahastoissa. Pyrimme omistamaan laadukkaita yhtiöitä, joilla on taistelunsa tarkasti valitseva johto.  Tästä syystä omistamillamme yhtiöillä on taipumus olla taseeltaan vahvoja ja omata vahva markkinaosuus omassa, tarkasti valitussa liiketoimintasegmentissään. Nämä ominaisuudet ovat mahdollistaneet yhtiöille yhä parantuneen markkinaosuuden ja kannattavuuden.

Omistamiemme yritysten kautta olemme merkittävästi mukana kaupan alan murroksessa ja laajemmassa digitalisoitumisessa. eQ Pohjoismaat Pienyhtiö –rahaston omistuksista noin 30 prosenttia on joko tukku- tai vähittäiskaupan toimijoita eri aloilla, aina vaatekaupasta moottoripyörien varaosiin. Näiden yritysten osalta nettikaupan osuus on jo noin puolet yhteenlasketusta kokonaismyynnistä. eQ Eurooppa Pienyhtiö –rahastossa kaupan alan osuus on hieman matalampi, mutta silti noin 27 prosenttia. Nettikauppaa näistäkin euroista on karkeasti puolet.

Kaupan murros ei ole ainoa muuttuja, vaan näemme myös yleisen muutosvauhdin kasvaneen yrityskentässä. Vaikka osa muutoksesta luo aidosti tuottomahdollisuuksia, osakemarkkinoille on viime aikojen voimakkaan kurssinousun myötä pesiytynyt paljon spekulatiivisia, jopa uhkapelimäisiä piirteitä. Myös tämä lisää mielestämme aktiivisen salkunhoidon tärkeyttä, toisaalta spekulatiivisten villitysten ohittamiseksi ja toisaalta maailman nopeutuvan muutostahdin tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ammattimaisesti.

Rokotusvuorot etenevät ja keväinen aurinko raivaa itselleen tilaa pitkän talven jälkeen. Toivotan kaikille aurinkoista kevättä, ja malttia sekä turvavälejä rokotusjonoihin!

Davit Kantola

Davit Kantola
Salkunhoitaja, eQ Eurooppa Pienyhtiö & eQ Pohjoismaat Pienyhtiö

eQ Varainhoidon pienyhtiörahastot