02.10.2020

Vahva tase suojaa kehittyvien markkinoiden osinkoyhtiöitä

Vahva tase suojaa yhtiöitä huonoilta ajoilta. eQ Kehittyvien markkinoiden rahastojen kantava sijoitusteema on korkea osinkotuotto. Korkeaa osinkoa maksavat yhtiöt ovat usein myös vahvoja taseeltaan. Esimerkiksi eQ Kehittyvät Markkinat Osinko ja eQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö -rahastojen sijoituksista kaksi kolmasosaa yhtiöistä on nettovelattomia. Tämä auttaa yhtiöitä äkillisten markkinahäiriöiden yli. Osinkoyhtiöt eivät siis joudu vaikeuksiin ensimmäisten joukossa, vaan saattavat jopa hyötyä heikommalla taseella olevien kilpailijoiden vaikeuksista.

Salkkumme yhtiöt ovatkin menestyneet koronapandemian aikana hyvin. Kehittyvät Markkinat Osinko -rahastossa yhdenkään yrityksen ei odoteta tekevän tappiota kuluvana vuonna, eikä yksikään yhtiö ole joutunut luopumaan osingonmaksusta. Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö -rahastossa vain yksi yhtiö, slovenialainen vakuutusyhtiö Triglav on joutunut toistaiseksi luopumaan osingonmaksusta. Tämä ei johdu yhtiön tuloksentekokyvystä vaan siitä, että viranomaiset suosittelevat finanssisektoria pidättäytymään osingonjaosta.

Rahaston sijiotuskohteiden tulossumman odotetaan laskevan varsin maltillisesti kuluvana vuonna. Kehittyvät Markkinat Osinko -rahaston sijoitusten yhteenlasketun tulossumman odotetaan laskevan seitsemän prosenttia ja Pienyhtiö-rahaston yhdeksän prosenttia. Tässä vaiheessa vuotta on kuitenkin jo tärkeämpää miettiä, miltä ensi vuosi näyttää. Ennustaminen on luonnollisesti nyt erityisen vaikeaa, mutta tärkeimmät kohdemarkkinamme Aasiassa (Kiina, Taiwan ja Vietnam) ovat ainakin toistaiseksi selvinneet pandemiasta selvästi paremmin kuin kehittyneet markkinat. Tämän vuoksi uskomme, että näkyvyys on kohtuullinen. Odotamme ensi vuodelle vahvaa elpymistä. Kehittyvät Markkinat Osinko -rahaston tuloskasvuksi ennustetaan +22 prosenttia ja Pienyhtiö-rahaston +23 prosenttia. Elpymisen voimakkuus luonnollisesti riippuu paljon siitä, milloin rokote saadaan laajaan jakeluun. Jos rokote viivästyy, ennusteita joudutaan laskemaan, jos taas se saadaan markkinoille alkuvuodesta 2021, voivat tulokset yllättää positiivisesti.

Kehittyvien markkinoiden rahastojemme arvostus on mielestämme nyt varsin kohtuullinen. eQ Kehittyvät Markkinat Osinko –rahaston kuluvan vuoden PE-luku on 11,2x ja osinkotuotto 6,9 prosenttia. Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö -rahaston PE-luku on 12,2x ja osinkotuotto 5,6 prosenttia. Mikäli ensi vuoden tuloskasvuennusteet toteutuvat odotetun kaltaisena, laskevat molempien rahastojen PE-luvut alle kymmenen.

Jukka-Pekka Leppä

Jukka-Pekka Leppä
Johtaja, kehittyvät osakemarkkinat